Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πρώτη ανάμεσα στις 251 γλώσσες που μιλιούνται στη Μελβούρνη η ελληνική

Η Μελβούρνη είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία στο κόσμο, με 251 διαφορετικές γλώσσες να μιλιούνται σ’ αυτήν.

Τα ελληνικά είναι για μια ακόμη φορά η πιο διαδεδομένη γλώσσα στη μητροπολιτική Μελβούρνη, με τα Ιταλικά, τα Κινέζικα, τα Βιετναμέζικα και τα Καντονέζικα να έπονται, σύμφωνα με στοιχεία του Fairfax Media.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνόφωνων είναι στα Νοτιοανατολικά και συνεχίζει στη περιοχή της χερσονήσου.

Τα ελληνικά αποδείχτηκαν αρκετά διαδεδομένα στη χώρα με πολλούς κατοίκους στο Βορά (Preston, Thornbury και Northcote) αλλά και στα Βορειοανατολικά (Templestowe και Βόρειο Warrandyte) και τα Δυτικά (Williamstown και Newport).

Μια απο τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο πληθυσμό των αλλοφώνων ήταν αυτή των ομιλητών των κινέζικων (και συγκεκριμένα της Μανδαρινικής διαλέκτου) με περισσότερους απο 100.000 ανθρώπους να μιλούν τη γλώσσα αυτή, σε σύγκριση με τους 60.000 το 2001.

Η επίσημη Μανδαρινική αποτελεί πλέον τη δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα του κέντρου της πόλης χάρη στη μαζική προσέλευση νέων μεταναστευτικών κυμάτων στη πόλη.

Τρείς στους 10 μιλούν μια γλώσσα διαφορετική απ’ τα αγγλικά στη πόλη, τη στιγμή που πάνω από 200.000 είναι ομιλητές μιας ξένης γλώσσας σε σχέση με πριν μια δεκαετία.

Σε κάποια προάστια, περισσότεροι του μισού πληθυσμού μιλούν μια διαφορετική γλώσσα απο τα αγγλικά, κάτι που δείχνει πως πολλοί απ’ αυτούς που εγκαθίστανται στα προάστεια, διατηρούν στενές σχέσεις με τη πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου