Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι ίσως ο τελευταίος μήνας εντατικής ενασχόλησης του ερασιτέχνη κηπουρού με τον κήπο του πριν τη σχετική "χειμερία νάρκη'' των επόμενων μηνών. Και είναι ένας μήνας που έχει αρκετή δουλειά. Καταρχήν, επανέρχεται δριμύτερη η αγριάδα που λόγω βροχοπτώσεων θα γεμίσει και πάλι το χώρο μας. Παράλληλα, μπαίνουμε σε μία διαδικασία γενικότερου συμμαζέματος του κήπου μας μετά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ξεκινάμε να ρίχνουμε εντατικά λίπασμα αφού η θερμοκρασία ακολουθεί πλέον σταθερά πτωτική πορεία.


Ας δούμε λοιπόν τις βασικές εργασίες που έχουμε να κάνουμε στον κήπο μας την περίοδο του Οκτωβρίου:

Πότισμα:

Το θερμόμετρο πέφτει και οι βροχές γίνονται όλο και συχνότερες με αποτέλεσμα τα ποτίσματα να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι μήπως τυχόν η ζέστη κρατήσει και τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη – περισσότερο από το αναμενόμενο δηλαδή, οπότε και ίσως χρειαστεί μία σχετικά συχνότερη από το κανονικό, ενίσχυση σε νερό.

Καθάρισμα κήπου:

Καταρχήν, αρχίζουμε ν' ασχολούμαστε και πάλι εντατικά με το μεγαλύτερο μπελά του κήπου: την αγριάδα. Οι συχνές βροχές τη φουντώνουν και το τακτικό ξεβοτάνισμα μπαίνει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Παράλληλα, μαζεύουμε με προσοχή τα πεσμένα φύλλα καθώς το νερό της βροχής θα τα παρασύρει δημιουργώντας προβλήματα – κι όχι μόνο στον κήπο μας (βλ. βουλωμένα φρεάτια).

Κλάδεμα:

Ο Οκτώβριος, όπως κι ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο μήνας των ριζικών κλαδεμάτων αλλά μήνας μικροεπεμβάσεων και κλαδέματος μορφοποίησης σε δέντρα και λουλούδια.

Στήριξη φυτών:

Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να ενισχύσουμε τη στήριξη των πιο αδύνατων φυτών μας ενόψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα που έρχεται. Πάσαλοι, καφασωτά κι όλες οι σχετικές λύσεις που είναι διαθέσιμες θα βοηθήσουν τα φυτά αλλά και τα πιο μικρά δέντρα μας να περάσουν μ' επιτυχία τη δοκιμασία του δυνατού αέρα και της βροχής. Δείτε εδώ αναλυτικά τους τρόπους για την καλύτερη στήριξή τους.

Λίπανση:

Ο Οκτώβριος (κυρίως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και μετά) όπως και ο Νοέμβριος είναι οι μήνες της λίπανσης φυτών και δέντρων. Το λίπασμα είναι η "τροφή" τους – απαραίτητη για να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να κάνουμε τη συγκεκριμένη εργασία. Προτού αγοράσουμε λίπασμα ωστόσο, είναι αναγκαίο ν' απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να πληροφορηθούμε ποιός τύπος ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του δικού μας κήπου.

Φύτεμα:

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των αγαπημένων μας λαχανικών όπως μαρούλια, λάχανο, σπανάκι, ραδίκια, ρόκα. Παράλληλα, φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς – προετοιμάζουμε δηλαδή από τώρα τον κήπο μας για τ' ανοιξιάτικά του χρώματα.

Και βέβαια ο Οκτώβριος ενδείκνυται και για να φυτέψουμε καινούρια δέντρα της επιλογής μας. Προσοχή μόνο στην χωροταξική τους τοποθέτηση στα ελεύθερα σημεία του κήπου μας. Η προσπάθεια που συχνά κάνουμε να βολέψουμε όσο περισσότερα δέντρα γίνεται σ' έναν περιορισμένο χώρο φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα – τόσο όσον αφορά την εικόνα του κήπου μας όσο και τη σωστή ανάπτυξή τους. Κάθε δέντρο θέλει το δικό του ζωτικό χώρο για να μεγαλώσει και είναι καλό προτού το αγοράσουμε να έχουμε μία σαφή εικόνα για το εάν ο χώρος που είναι διαθέσιμος στον κήπο μας επαρκεί για τη φιλοξενία και σωστή ανάπτυξή του.

Γκαζόν:

Μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη έχουμε το περιθώριο να κάνουμε ένα τελευταίο γερό κούρεμα στο γκαζόν μας ενώ τα ποτίσματα μειώνονται στο ελάχιστο εκτός κι εάν επικρατούν ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Παράλληλα, μπορούμε να συμπληρώσουμε τα κενά που πιθανόν να εμφανίζει ο χλοοτάπητάς μας.

Εργαλεία κι Έπιπλα κήπου:

Τα εργαλεία του κήπου που θα χρειαστούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα είναι η τσάπα (σκάψιμο – αερισμός του χώματος), το κλαδευτήρι (για τις "μικροεπεμβάσεις" στα φυτά), η μηχανή για το όργωμα, τα εργαλεία για ν' αφαιρούμε την αγριάδα και βέβαια το πάντα απαραίτητο καρότσι. Αυτά λοιπόν και πρέπει να βρίσκονται σε κάποιο σημείο άμεσης πρόσβασης στην αποθήκη μας.

Παράλληλα, εάν έχουμε αφήσει τα έπιπλα του κήπου έξω, καλό είναι να τα μαζέψουμε σε κάποιο στεγασμένο χώρο για τη δική τους προστασία από τις καιρικές συνθήκες που διαρκώς θα επιδεινώνονται. Το μυστικό για τη μακροημέρευση των συγκεκριμένων επίπλων (ιδιαίτερα εάν είναι ξύλινα) είναι η σωστή χρήση τους όταν ο καιρός "αγριεύει". Έτσι, τα φυλάσσουμε σε κάποιο σκεπασμένο σημείο και τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.


ΠΗΓΗ:praktikesidees.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου